Ako laže koza, ne laže – Most

Ako laže koza, ne laže – Most

Danas, posljednjega dana predizborne kampanje, na lokalnoj su radiopostaji građani imali priliku čuti nastupe Stipe Gabrića Jambe i tehničkoga gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, u kojima su iznesene neistine i poluistine.

Gospodin Gabrić izjavio je da je on napravio sustav za obranu od poplava desne strane grada, što samo jednim malim dijelom odgovara istini. Naime, gradnja sustava započela je u četrnaestoj godini njegova gradonačelnikovanja i nakon dviju katastrofalnih poplava. Radovi su zastali odmah na početku jer je izvođač radova zapao u financijske probleme, a nastavljeni su u srpnju 2013. godine, dakle na samome početku Mostova mandata.  Radovi su okončani u roku dvije godine jer Most nije htio čekati izbore da bi na tome politički poentirao. Radovi su dovršeni, ali samo na hrvatskoj strani. Da bi sustav bio potpuno funkcionalan, trebalo je još izgraditi nekoliko kilometara nasipa na području BiH, točnije Gabele Polja. Most je u više navrata pokušavao potaknuti HDZ-ove vlasti u Čapljini da se taj problem započne rješavati, no do danas bageri nisu izišli na gradilište. Javna je tajna da je čapljinska strana tražila da se novac prebaci njima pa da oni vode radove, na što investitor Hrvatske vode nije pristao. Što bi se dogodilo da je Neretva prije mjesec dana još više narasla i stala plaviti naše područje. Ulicom Marka Marulića bila bi postavljena pregrada koja bi štitila Metković, a stanovnici Gabele Polja našli bi se pod vodom.

S tim je povezan i nedavni incident u Gabeli Polju. Tvrdi se da su se metkovski gradonačelnik Milan i čapljinski Vidić tamo našli kako bi se riješio problem izgradnje nasipa, a ne, kako to mnogi misle, zbog izbora u Metkoviću. Sam g. Vidić rekao je da su imovinsko-pravni odnosi riješeni. Čemu onda sastanak? G. Milan je rekao da se incident dogodio nakon sastanka o gradnji nasipa. Zašto onda svoje sugrađane nije izvijestio o rezultatima toga sastanka? Uostalom, nije li neobično da se dva gradonačelnika i bh. ministar sastaju u večernjim satima u nekoj privatnoj kući? Mostov kandidat za gradonačelnika g. Hajvaz jučer je pozvao g. Dalibora Milana u svoj termin na radiju da to objasni građanima. Naravno, nije se odazvao jer ne smije reći istinu.

U sljedećoj emisiji gostovali su g. Dalibor Milan i njegov zamjenik Robert Doko, koji je građanima otkrio toplu vodu. Naime, slavodobitno je najavio da će se u Metkoviću graditi novi most preko Neretve. To je samo jedan u nizu prisvajanja Mostovih projekata jer se za gradnju toga mosta te zaobilaznice Metkovića sa spojem na autocestu A10 (A1) zna još od veljače 2017., tj. iz Mostova mandata. Točnije, 15. veljače 2017. u Galeriji GKS-a održano je predstavljanje Prostorno-prometno-građevinske studije cestovne mreže državnog značenja na širem području Metkovića. U nazočnosti gradonačelnice Katarine Ujdur te njezina zamjenika i saborskoga zastupnika Mosta Nikole Grmoje, zainteresiranim su građanima Studiju predstavili stručnjaci iz Hrvatskih cesta.

Studija je obuhvaćala izgradnju novoga mosta s Duvrata na državnu cestu D9, pokraj raskrižja s Ulicom sv. Franje Asiškoga (ispod Lidla), zaobilaznice Metkovića od toga mosta do ulice Put Narone unutar trase nasipa te nastavak prema autocesti do Čarapina.

Zašto HDZ i Dalibor Milan nisu odmah po preuzimanju vlasti započeli s tim projektima treba pitati njih. U međuvremenu je Most čak dvaput u Saboru tražio da se u program uvrsti spoj na autocestu i oba je puta odbijen.

Takvo svojatanje tuđih ideja i programa postala je uobičajena praksa Dalibora Milana u proteklom predizbornom vremenu. Najveći projekt u novijoj povijesti Metkovića, poznat kao Aglomeracija Metković, u potpunosti je Mostov projekt, koji je Vlada RH 8. lipnja 2017. pod nazivom Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Što je Dalibor Milan radio ove četiri godine? Ništa – čekao je izbore da i taj projekt pripiše sebi!

I to nije sve. U skladu sa svojim geslom Iskreno – bez podjela tijekom četiriju godina mandata Milan nije prihvatio NI JEDAN Mostov prijedlog ili amandman. To mu nije smetalo da neke od njih uoči izbora uvrsti u svoj program. Primjerice:  Most je predložio da se u proračun uvrsti naknada roditeljima ili osobama koje imaju status njegovatelja. Milan je to odbio i – gle čuda – to je osvanulo u njegovu programu. To je samo jedan od primjera.

Očito bivši gradonačelnik Milan misli da građani ništa ne pamte te da im može otkrivati toplu vodu, da ne upotrebimo neki drugi izraz.